Logo

Klinik Adresi

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cad. No:20/2 Ofis:122 Bakırköy / İSTANBUL

Telefon Numarası

+90 552 349 14 79

Mail Adresi

info@simuraesthetic.com

Klinik Adresi

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cad. No:20/2 Ofis:122 Bakırköy / İSTANBUL

Telefon Numarası

+90 552 349 14 79

Mail Adresi

info@simuraesthetic.com

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Gözler, duygularınızı ifade etme yeteneğinizden sorumlu olan en belirgin yüz özelliklerinizden biridir. Ne yazık ki, cilt ince olduğu ve gün boyunca göz kırpma ve yüz ifadeleri şeklinde sürekli gerginliğe maruz kaldığı için gözler de yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini ilk gösteren yerler arasındadır. 

Göz kapakları zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşlanır ve elastikiyetini kaybeder. Bunun sonucunda üst göz kapakları sarkar ve göz altında torbalar oluşur. Göz kapağı ameliyatı yani blefaroplasti prosedürü kapsamında; fazla deri, kas ve yağ dokusu çıkarılabilir. Esasen kozmetik bir prosedür olarak görünse de görüşün iyileştirilmesinde de etkilidir.

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Blefaroplasti, alt göz kapaklarındaki torbalanmanın azaltılması ve üst göz kapaklarının kapanmasının iyileştirilmesi için uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Genellikle fazla deri, kas ve yağ dokusunun çıkarılmasını gerektirmekle birlikte bazen dokuların çıkarılmasındansa yeniden konumlandırılması tercih edilebilir. 

Cilt yaşlandıkça yavaş yavaş elastikiyetini kaybeder. Elastikiyetin azalması, yer çekiminin etkisiyle birleştiğinde üst ve alt göz kapaklarında aşırı deri birikimi olur. Ayrıca alt göz kapağında fazla derinin yanı sıra şişkinlikler de oluşur. Üst göz kapaklarında ise kirpiklerin üzerine sarkabilen ve görüşü engelleyen fazladan bir deri kıvrımı meydana gelir. Üst ve alt göz kapaklarındaki şişkinlikler, göz yuvasında göz küresini tamponlayan yağdan da kaynaklanabilir. Yaş almayla birlikte yağı yerinde tutan ince zar zayıfladığı için yağ göz kapaklarının içine doğru taşabilir.

Göz Kapağı Ameliyatından Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?

 

Hastalar göz kapağı ameliyatından sonra genellikle kısa bir iyileşme süresine sahiptir. Ameliyatın ardından morluk ve şişlik görülmesi mümkündür. Bu durumlar ameliyatın ardından hızlı bir şekilde ve kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte morlukların ve şişliklerin ne kadar süre içerisinde düzeleceği, prosedürün kapsamına ve hastanın cilt yapısına göre değişiklik gösterebilir. Ameliyatı izleyen 48 saat boyunca soğuk kompres kullanılması, göz çevresindeki morlukların ve şişliklerin büyük ölçüde azaltılmasını sağlar. 

Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmasının temel kuralı, doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması ve belirli bir süre istirahat edilmesidir. Hastalar ameliyatı izleyen özellikle ilk birkaç gün, yoğun fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdırlar. Bu kapsamda öne eğilmekten, yorucu uzun yürüyüşler yapmaktan ve ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdırlar.

Göz kapağı ameliyatını izleyen ilk hafta, başın yukarıda kalacağı bir yatış pozisyonu tercih edilmelidir. Birkaç hafta süreyle güneş ışığına ve rüzgara karşı duyarlılık artacağından dış ortamlarda güneş gözlüğü kullanmaya özen gösterilmelidir. Göz kapağı ameliyatından sonraki ilk 2 hafta denize ve havuza girilmemeli, ağır spor aktiviteleri yapılmamalıdır.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağı ameliyatı için ilk olarak hastaya anestezi uygulanır. Üst göz kapakları için; fazla deri ve muhtemelen yağ alınır. Cilt kesisi dikişlerle kapatılır ve üzerlerine antibiyotik merhem sürülür. 

Alt göz kapakları için; anestezi uygulandıktan sonra kesi ya kirpik çizgisinin altındaki deriden (subsiliyer) ya da göz kapağının arka yüzeyinden (transkonjonktival) yapılır. Yağ ceplerine ulaşılıp açılır. Yağlar ya çıkarılır ya da yeniden konumlandırılır. Alt göz kapağı ameliyatından sonra istenmeyen bir sonuç olan alt kapakların aşağı doğru çekilmesini (göz kapağı retraksiyonu) önlemeye yardımcı olmak için alt kapaklar da yanal olarak sıkılır. Göz kapaklarının yanlarında dikişler olur ve üzerlerine antibiyotik merhem sürülür. Ayrıca şişmenin engellenmesi için bölgeye steril şeritler ve baskı pedleri yerleştirilebilir.  

Göz Kapağı Estetiği İçin Kimler Adaydır?

Blefaroplasti, sarkık veya düşük göz kapaklarını düzelten cerrahi bir işlemdir. Sarkık kapaklar olgun erişkinlerde ortaya çıkma eğilimindedir. Bu duruma aşırı doku birikmesi, cilt desteğinin kaybı ve üretilen kolajen miktarındaki azalma neden olur. İnce çizgiler ve kırışıklıklar genellikle sarkık cildin yüzeyini kaplar. Durum, özellikle üst göz kapağı göz küresinin önünden sarkıyorsa, görmeyi gerçekten bozabilir. Bu durumda göz kapağı ameliyatı etkili bir çözümdür.

Göz Kapağı Ameliyatının Olası Komplikasyonları Nelerdir?

Göz kapağı ameliyatının olası bir komplikasyonu, göz kapaklarınızı geçici olarak tamamen kapatamamadır. Bu, gözlerin anormal derecede kuru olabileceği anlamına gelir. Genellikle bu durum birkaç hafta veya ay sonra düzelir, bu süre zarfında göz damlaları ve nemlendirici ilaçlar kullanılabilir. Bazı cerrahlar, kalan cildi yumuşatmak ve göz kapaklarınızın daha iyi kapanmasını sağlamak için dikişler alındıktan birkaç hafta sonra göz kapaklarınıza masaj yapmanızı isteyebilir.

Eğer bu durum iki veya üç aydan uzun sürerse, gözün tamamen kapanmasını sağlamak için göz kapağına yeterli cildi geri kazandırmak için ek bir prosedür gerekebilir.

Blefaroplastinin diğer olası komplikasyonları şu şekildedir:

  • Retrobulder kanamadan görme kaybı,
  • Göz kapağı enfeksiyonu,
  • Çift görme,
  • Gözle görülür cerrahi yara izi,
  • Yanlış konumlandırılmış göz kapakları,
  • Fazla derinin yeterince çıkarılamaması,
  • Çok fazla deri çıkarılması,
  • Göz kapaklarının uyuşması.

 

Open chat
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?